מועדון הבירה #10: ניסוי השמרים הגדול - בישול בירה
חברים יקרים,
שנה לפעילות של מועדון הבירה וסיכום מפגש מספר 10:
ניסוי השמרים הגדול הסתיים בהצלחה עם תובנות מעמיקות ומשנות חיים.
במפגש המועדון שתינו חמש בירות שההבדל היחיד ביניהן היה סוג השמרים מהן נוצרו וקינחנו בעוגת שוקולד סטאוט מלווה בבירת הסטאוט שייקספיר אוטמיל סטאוט של רוג.
המלכה עושה מה שרותם אומר, ולכן, בישלתי 20 ליטר בירה בעלת לתתים מיוחדים: קאראפילס , קריסטל ebc110 , קריסטל 240 ebc ומיוניך. כשות – סאז 60 דק, 15 דק . OG 1.060 , IBU 22 , צבע 17 EBC ואלכוהול 6%
התירוש חולק לחמישה מיכלי תסיסה גורים ובכל אחד מהם שוחררו שמרים מסוג אחר. הבירות הותססו ב18 מעלות במשך שבועיים ולאחר מכן שבועיים נוספים בבקבוק.
ולהלן התוצאות:
פתחנו עם שמרי פרמנטיס US05 – מוגדרים עי היצרן כשמרי אייל אמריקאיים שאמורים ליצור בירות מאוזנות עם דיאצטיל (טעם חמאה) נמוך, חיך נקי בעל סיומת נקיה, ראש קצף גבוה.
בטעימה – היתה זו, אכן, הבירה בעלת פרופיל יבש יותר בהשוואה לאחרות וארומות נקיות והתייחסנו אליה כאל הבסיס להשוואה.
לאחר מכן טעמנו את הפרמנטיס US04 – היצרן מגדיר שמרים אלו כשמרי אייל אנגליים, בעלי יכולת תסיסה מהירה ונטיה ליצור משקע דחוס שתורם לצלילות של הבירה. ואכן כך היה – הבירה הזו היתה צלולה באופן מובהק בהשוואה לכל האחרות. בטעמים שלה מעט יותר מתקתקה ולחלק מהאנשים יותר קלה לשתיה.
כוס מספר 3 – הוקדשה לBe256 – עפ”י היצרן אלו הם שמרים יבשים המתאימים לבירות מסגנון בלגי מנזרי בעלות אלכוהול גבוה. התסיסה מהירה ומעניקה ארומות עדינות ומאוזנות. בטעימה הרחנו ריח סוכריות/ממתקים. הבירה אכן הרגישה יבשה אבל עם ריחות מאוד מתוקים, אנו משערים שהזמן היה משפיע עליה לטובה, אבל …מה לעשות, שתינו הכל 🙂 .
כוס מספר 4 – הפתעת הערב . כולם חשבו שמדובר בשמרי חיטה, בגלל טעמים וארומות של אסטרים ופנולים (בננה וציפורן) אבל הנוסע השמיני שלנו היה בעצם שמרי שמפניה (שמרי פסטר של רד סטאר). היצרן מייעד אותם לסיידרים, שכרי פירות ויינות יבשים, אבל בטעימה התקבלה בירה מתוקה למדי . רותם משער שהסיבה לכך היא ששמרים אלו אינם יודעים להתמודד עם סוכרים מקורמלים.
כוס מספר 5 – שמרי WB06 – המוגדרים על ידי היצרן כשמרי חיטה שאמורים להעניק לבירה טעמי בננה וציפורן ובעלי נטיה לא לשקוע בתום התסיסה.
מי שבישל בירת חיטה עם השמרים האלה יודע, שזה ממש לא יוצא דומה לבירות החיטה הבוואריות האהובות עלינו. אמנם הבירה היתה הכי פחות צלולה (כמצופה) ואכן היתה בה מתיקות וטעמי ציפורן (בעיקר), אבל זה לא אותו דבר. לצערנו.
מעניין לגלות שטעמי “חיטה” הופיעו גם כאשר בעצם אין חיטה במתכון. הסיבה לכך היא שמקורם בעיקר בשמרים, וזאת הסיבה, שכששותים בירות חיטה, כדאי למזוג מחצית הבקבוק ולנער מעט לפני מזיגת החצי השני – כדי “להרים” את משקע השמרים בתחתית.
בלי ששמנו לב, המועדון סוגר בימים אלו שנה לקיומו.
איחלנו לעצמנו עד 120 וזללנו עוגת שוקולד סטאוט. את המתכון וההשראה קיבלתי מחבר המועדון אסף חנון (שלא ראינו אותו כבר שנים, אהמ אהמ..)
לעוגה התלוותה ##שייקספיר ##אוטמיל ##סטאוט של מבשלת רוג האמריקאית.
ומה עם קינוח?
##צמאים##תמיד. זה הסלוגן שלנו, חברים.
והפעם התכבדנו בבירות משובחות תוצרת חברי המועדון:
Gil Kraus
הביא לנו סטאוט
Assaf Friedman
הביא את ה”חיטה המוזרה” – בירת חיטה עם צ’ילי ולתת מעושן,
Natan Shochat Yuval Gut
הכינו בירה עם ה-מ-ו-ן מיץ תפוזים וקליפות תפוזים (שכחתי משהו?) וגם סיידר אלכוהולי ומתוק/
Maayan Sheinfeld
הביא בירה סשן איפיאי עם ריחות אפרסק נהדרים
תודה לרותם ביגנס בנימינה על ההנחיה, המתכון, האירוח, הידע ושבכלל הקים לנו את ביגנס.
נתראה אחרי שנשתחרר מעבדות בפסח.
חג שמח,
רותם ונעמה
תודה גדולה לביגנס בנימינה על האירוח .